DRIEKAMERAPPARTEMENT EN DE VERHOUDING TUSSEN DE OVERIGE VERTREKKEN

Serie over nieuwe plattegronden – 2 –

Door: Martin Liebregts

Zoals in het vorige artikel is aangegeven, is er een duidelijke relatie tussen de grootte van de woonkamer/keuken en de afmetingen van de slaapkamer/badkamer. Maar bij een bepaalde omvang vlakt dat af (1). Ook de grootte van de badkamer en de berging intern hebben een relatie met de afmetingen van de woonkamer en keuken. Uiteindelijk vertegenwoordigen ze beide luxe en comfort van de woning. De spreiding in de praktijk ligt voor de som van beide ruimten tussen circa 7 en 12 m2. Het is de verhouding tussen basiskwaliteit en luxe, die zich vertaalt in enkele vierkante meters. De basiskwaliteit heeft wel betrekking op nieuwbouw. Voor de bestaande bouw is de grootte van een andere orde. Ter illustratie een badkamer van circa 3,4 m2 leidt in de bestaande woningbouw tot een tevredenheid van 70 procent of meer, terwijl bij nieuwbouw de ondergrens bijna 5 m2 is die gerealiseerd wordt.


De grootte van de badkamer en bergruimte intern

Globaal gesproken is de badkamer 1,5 keer zo groot als de bergruimte (de machinekamer). Deze machinekamer herbergt de wasmachine, wasdroger, cv-ketel en unit voor de mechanische ventilatie. Tevens is er ruimte voor huishoudelijke apparaten.
Tezamen zijn de badkamer en bergruimte circa 10 m2 groot. Beide ruimten vormen een belangrijk onderdeel in de realisatie van het comfort van het wonen.
In de loop der tijd heeft er een verschuiving van functies plaatsgevonden. De wasmachine, die oorspronkelijk veelal een plaats kreeg in de badkamer, is verplaatst naar de machinekamer. Dit geldt eveneens voor de units van de woninginstallaties, die aanvankelijk in een kast waren ondergebracht. In wezen is de machinekamer van het appartement het nieuwe gezicht van de ‘oude’ bijkeuken van de grondgebonden woning. De toenemende apparatuur in de woning heeft ertoe geleid dat een nieuwe ruimte ontstond.

De vorm van de ruimten

Zowel voor de badkamer als voor de machinekamer neigt de ‘gemiddelde’ vorm naar vierkant, ofwel een evenwicht tussen breedte en diepte. Voor de badkamer betekent dit, dat de afmetingen liggen bij 2,55 m1 x 2,55 m1 (6,5 m2) en voor de machinekamer zijn de maten circa 1,90 m1 x 1,90 m1 (3,6 m2). In principe zijn dit ideale maten, omdat het zich leent voor uiteenlopende invullingen en inrichtingen, met behoud van ruimtelijkheid.

(1)  ‘De structuur van een driekamerappartement’, Martin Liebregts, kennisbank Bestaandewoningbouw.nl, 2 oktober 2012­