Door Sandra Arts
In mei zijn we op uitnodiging van Sto naar de Elastolith fabriek in Haaksbergen gegaan voor een workshop. Sto is vooral bekend vanwege het buitengevelisolatiesysteem. Door de veelzijdigheid van dit pleisterwerk te combineren met de beeldkwaliteit van metselwerk hebben ze de nieuwe toepassing van Sto-Ecoshapes gevonden. Naast het feit dat de workshop uiteraard bedoeld was om wat meer bekendheid te krijgen met deze producten wilde Sto graag door de uitgenodigde architecten geïnspireerd worden om mogelijk het assortiment van de sto-ecoshapes uit te breiden. Ik denk dat we met z’n allen voldoende stof ter inspiratie hebben achtergelaten.
Een woning of een ander type gebouw, opgebouwd uit een traditioneel gemetselde gevel geeft vaak een gevoel van tijdloosheid, duurzaamheid en stevigheid. Tegenwoordig zie je steeds meer dat de gemetselde gevel ingevuld wordt door (keramische) steenstrips. Niets mis mee, mits je het verschil niet ziet. Alle steen kan tot in de kleinste details nagemaakt worden, de structuur, de bezanding, de kleurnuance. Maar het is en blijft nep. Bovendien zijn echte metselwerkdetails nog lastig uit te voeren, denk bijvoorbeeld aan de rollaag boven kozijnen. Dit is misschien ook wel een reden waarom veel architecten nog niet zo positief staan tegenover het gebruik van deze steenstrips. Is het dan niet beter om het materiaal op een andere manier te gebruiken en het zijn eigen identiteit te geven?
In onze praktijk van woningverbetering in naoorlogse wijken hebben we behoefte om meer differentiatie en identiteit aan te kunnen bieden zonder de kracht van de huidige stedenbouwkundige en architectonische kwaliteit te verspelen. De toepassing van dit materiaal zou hier een prima invulling aan kunnen geven.
Met (kunststof) steenstrips is het extra lastig om traditioneel metselwerk te imiteren. Moeten we niet bij dit materiaal afstappen van het idee metselwerk, maar meer gebruik maken van de specifieke eigenschappen van het materiaal? Bijvoorbeeld door geen gebruik te maken van voegen krijg je een compleet andere uitstraling. Of door het toepassen van andere afmetingen door langere strips, waardoor de horizontaliteit wordt benadrukt.
Wellicht is het verstandig om niet meer te imiteren, maar om een nieuw type strips te bedenken en te ontwikkelen die toe te passen zijn bij een buitengevelisolatiesysteem. Door andere vormen en afmetingen zijn mozaïek patronen te creëren of complete borstweringspanelen met een eigen print. Voorwaarde voor toepassing van dergelijke nieuwe materialen is wel dat het past binnen het totale ontwerp.
Kortom wij zien hier een enorme kans voor een nieuw soort gevelbekleding, die accent kan geven binnen de bestaande architectuur. Graag denken wij mee om met optimaal gebruik van de eigenschappen en kwaliteiten van het materiaal op zoek te gaan naar verruiming van de toepassingsmogelijkheden.